Max Andersson

Tema-sida om IT-politik och integritet

Temabild IT och integritet. Vi riskerar massövervakning.

”Den fantastiska utvecklingen på IT-området för med sig stora fördelar, men den innebär samtidigt nya risker för vår personliga integritet. Om vi inte vill bygga fast oss i ett övervakningssamhälle behöver vi värna människors rätt till privatliv.

Informationspolitik blir allt viktigare. Vi behöver ta vara på teknikens möjligheter, men också hantera riskerna. E-röstning är en dålig idé som inte ska införas. Nya teknologier som AI och 3D-skrivare behöver en vettig reglering. Jag vill reformera patent- och upphovsrätten, försvara nätneutraliteten och de digitala allmänningarna, samt gynna öppen källkod och öppna standarder.”

Max Andersson

 

Fler texter:

Här är en länk till min samlingssida med texter om informationspolitik, IT-politik, och integritet.

Max som IT-politiker:

Jag är visserligen lite av en datornörd, men jag är ingen datorexpert. Jag kom in på informationspolitiken av en slump. Det började med att några av mina vänner. som till skillnad från mig faktiskt kunde datorer på riktigt, behövde någon som kunde översätta deras idéer till ett språk som vanliga politiker förstod. På den vägen har det fortsatt.

IT-frågorna blir allt viktigare, samtidigt som den stora majoriteten av politikerna är djupt okunniga. Det leder till dåliga beslut, som massövervakning och uppladdningsfilter. Det behövs politiker som är beredda att sätta sig in i frågorna på riktigt och inte bara går lobbyisternas ärenden.

En sak jag är stolt över i politiken är att jag bidrog till att stoppa det svenska förslaget om e-röstning när jag satt i vallagskommittén. Moderaterna hade fått för sig att e-röstning var framtiden, och lyckades få med sig de andra partierna på att införa e-röstning i valet 2018. Jag var den enda ledamoten som reserverade mig. Vi som förstod riskerna med e-röstning vann debatten, och såg till att frågan drogs i långbänk. Efter Cambridge Analytica-skandalen har till och med moderaterna insett att de hade fel.

Men min största framgång i informationspolitiken är att jag ledde EU-parlamentets arbete med att genomföra Marrakech-fördraget, även känt som ”Treaty for the Blind”. Vi lyckades rulla tillbaka upphovsrätten på ett sätt som innebär att hundratals miljoner människor med synskador fått bättre tillgång till böcker i format som de kan läsa. Praktiskt innebär det att när en bok blir inläst på engelska, franska, eller spanska i ett land så blir den nu tillgänglig på bibliotek för synskadade i stora delar av världen.

Mina publikationer om IT och informationspolitik:

Big data – så kartläggs våra liv, 2016

Robotteknik och Artificiell Intelligens, 2016

Här finns en sida med alla mina publikationer.

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Information om vilka kakor som används och integritetspolicy.

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng