Max Andersson

Temasida om EU-kritik

”En tydlig EU-kritik är viktigare nu än någonsin. Unionen lider av stora demokratiska problem, och utvecklingen går i fel riktning. Makten har blivit för centraliserad, och EU tar gång på gång dåliga beslut till förmån för starka ekonomiska och institutionella intressen. Det ger makt åt stora företag som har råd att anlita lobbyister, men det skadar alla oss andra.

Det är osäkert om EU:s makthavare i längden kommer att acceptera att Sverige står fritt från EMU. Brexit visar att utträde är möjligt, men det har också visat att det är komplicerat. Det är möjligt att EES-avtalet kan vara den bästa lösningen för Sverige i framtiden.

Sverige behöver en aktiv EU-politik, men vi får inte blunda för unionens fel och brister. Jag vill att makten ska ligga så nära människorna som möjligt. EU ska inte utvecklas till superstat. Besluten ska gynna allmänintresset. EU behöver slå in på ett nytt spår, och de små länders rätt ska respekteras. Det EU behöver är inte mer centralstyrning utan decentralisering och demokratisering.”

Max Andersson

***

Mer information:

Det här är min samlingssida för EU-kritik.

Här kan du hitta alla texter som har att göra med EU-kritik.

Vill du läsa vad jag skrivit om ett särskilt ämne, som till exempel EU:s framtid eller EMU, så kan du klicka på etiketterna längst ner på sidan.

Publikationer på temat EU-kritik:

Här är några publikationer som jag producerat eller skrivit:

Imperiet – en studiebok om EU, 2009, av Max Andersson och Kalle Holmqvist. Bra för kritiska studiecirklar.
Ett annat EU är möjligt, 2018. Tio förslag för ett bättre och mer demokratiskt EU.
Lobbyland, 2018, av Daria Bogdanska. Seriealbum om lobbyismen i EU.
Sverige, euron och bankunionen, 2018, av Stefan de Vylder.
Glyfosat? GMO? Avgasregler? Vem bestämmer egentligen? En studie om kommittologin i EU, 2017, av Jan Åke Johansson och Staffan Dahllöf
Lobbying i EU – dolt inflytande och priviligierat tillträde, 2017
Euroländernas permanenta majoritet, 2015. En analys av utvecklingen i eurozonen och vad Sverige kan göra för att säkra att vi kan stå fria från euron.
EU:s budget – vem betalar – vem spenderar – någon som kontrollerar?,  2016, av Staffan Dahllöf