Max Andersson

Så här ska jag rösta

Nu har jag röstat i miljöpartiets omröstning om vår lista till EU-parlamentet. I det valsystem som vi använder bör man ge sin första-röst till den kandidat man allra helst vill ha på första plats, andra-rösten till den kandidat man näst helst vill ha på första plats, och tredje-rösten till den person som är ens tredjehandsval till förstaplatsen, etc…

Det är grundregeln, och om man dessutom tycker att det är viktigt att det finns bra folk lite längre ned på listan bör man också se till att rösta på dem.

Jag utgick från båda dessa principer när jag komponerade min valsedel. Olyckligtvis hade jag bara tio röster, så de räckte inte åt alla bra kandidater som jag vill ha med på listan. Konkurrensen var hård, men till slut så här röstade jag i alla fall så här:

1 Carl Schlyter
Carl har gjort ett utmärkt jobb som EU-parlamentariker, och efter många års hårt arbete har han lyckats slå igenom. Det vore uppriktigt sagt korkat av oss om vi inte lät honom fortsätta!

2 Max Andersson
Om inte Carl blir omvald så röstar jag på mig själv. Jag tror att jag skulle göra ett bra jobb både i valrörelsen och i Bryssel.

3 Ulf Holm
Ulf rockar. Om varken jag eller Carl blir valda är det honom jag vill ha!

4 Bodil Ceballos
Bodil är en oerhört trevlig människa och en skicklig politiker. Hon har varit öppen med att hon är för EU-medlemskap i många år. Samtidigt är hon också genuint EU-kritisk, framförallt när det gäller EU:s omänskliga flyktingpolitik.

Jag vill att Bodil ska stå på andra plats på listan, vilket är synnerligen valbart om vi får två mandat. Om Bodil inte får andraplatsen vill jag dock att Ulf eller jag själv ska stå på tredje plats, och därför ger jag henne rösten direkt efter oss. EP-valslistan kommer att könskvoteras i samband med rösträkningen.

5 Kristin Lilieqvist
Kristin är en utmärkt kandidat och ett av Grön Ungdoms framtidsnamn. Det var många som talade om henne som GU-språkrör, men hon föredrog att studera istället. Valberedningen har satt henne på 9:e plats, och jag vill definitivt ha med henne på listan.

6 Merete Kapstad
Merete sitter i partistyrelsen, och gör ett oerhört bra jobb. Hon är grundmurat EU-kritisk och förtjänar verkligen en plats på listan. Merete är en av de bästa organisatörer jag någonsin haft förmånen att arbeta tillsammans med.

7 Emmali Jansson
Emmali är ett av våra framtidsnamn i Göteborg och riksvalberedningen har föreslagit henne på 25:e plats. Hon har suttit ordförande på miljöpartiets kongress, och jag tror att hon kommer att göra riktigt bra ifrån sig på valdebatterna. Jag ser verkligen fram emot att driva valrörelse med henne.

8 Hampus Rubaszkin
Jag lärde känna Hampus på den tiden han var sekreterare åt Maria Wetterstrand. Hampus är radikal, smart, och kreativ och jag tror att han kan ge ett lyft åt valarbetet i Stockholm.

9 Valter Mutt
Valter har suttit många år i partistyrelsen, och han är en av de mest genomtänkta och kloka människor jag träffat i miljöpartiet. Under förra valrörelsen så stod han på 5:e plats på EP-listan.

10 Isabella Lövin
Isabella är en ny medlem som jag inte vet så mycket om. Men människor som jag har stort förtroende för gillar henne, och hennes bok om fiskepolitik är väldigt bra.