Max Andersson

Måste politiker vara fula?

Måste politiker se bra ut, eller är det i själva verket tvärtom? Den store författaren Robert Heinlein hävdade en gång att det nästan är en förutsättning att vara ful om man vill bli en framgångsrik politiker:

”Looking back through history I cannot find a single handsome man who got very far in politics until we get clear back to Alexander the Great…and he had a head start; his father was king.”

Så det finns hopp även för oss vanliga dödliga, alltså. Såvida inte Heinlein bara försökte rationalisera sitt eget misslyckande inom politiken. Han var nämligen något av en flopp som vänsterman i 30-talets Kalifornien; men att döma av fotona från den tiden var han i alla fall rasande stilig.

Så frågan kvarstår. Men nu har du chansen att hjälpa till att avgöra frågan vetenskapligt. Ett internationellt forskarlag, delvis baserat i Uppsala, genomför nu en trevlig internetundersökning av hur väljare bedömer politikers utseenden. Om du svarar på frågorna får du även vara med i utlottningen av en större summa pengar.

Tipstack: Jonas Morian