Max Andersson

Hårt mot hårt i Bryssels korridorer

Det är möjligt att inte alla läsare delar min fascination för brittisk högerpolitik, men doften av krutrök torde ändå hålla intresset uppe.

Det är nämligen storbråk på gång i det brittiska torypartiet. Under sin kandidatur i partiledarvalet nu i höstas lovade David Cameron att om han blev vald skulle tories lämna den kristdemokratiska gruppen i EU-parlamentet (EPP) och istället bilda en ny EU-skeptisk grupp. Det löftet har starkt stöd bland partiets medlemmar, och det fick stora delar av partihögern att stödja den nye ledarens moderniseringslinje (tänk er en engelsk Reinfeldt utan flint).

Problemet är bara att några av de mer EU-positiva ledamöterna i Bryssel trivs ganska bra i EPP. De hotar till och med att lämna partiet om partiledarens löfte infrias! Frågan har därför dragits i långbänk ända sedan i höstas. I väntan på beslutet tvingas dessutom stackars Lars Wohlin (fd junilistan) som är tänkt att ingå i gruppen sitta fast bland fascister och knäppgökar i Grupplösa Gruppen.

Nu har dock ett av de konservativas stjärnskott i EU-parlamentet, Daniel Hannan ilsknat till rejält över förseningen. I ett tufft uttalade till The Times hotar han med att bryta sig ut ur EPP på egen hand om inte partiledarens löfte förverkligas: “I have every intention of keeping his word.”

Ahh, vem behöver dokuskåpor när det finns politik?