Max Andersson

”Ipred – dessvärre inget aprilskämt”

Jag och Johan Hellström skriver om IPRED-lagen och fildelning i Borås Tidning den 1:a april 2009.

***

Ipred – dessvärre inget aprilskämt

Skrota IPRED-lagen och lös frågan om ersättning till upphovsrättsinnehavarna utan jakt på enskilda fildelare, skriver miljöpartisterna Johan Hellström och Max Andersson.

IPRED-lagen är i och med 1 april här. Den kan tyckas som ett april-skämt men är dessvärre på riktigt. Film- och musikbranschen kan nu begära ut uppgifter om vilken internetuppkoppling som fildelat en viss film eller låt, för att sedan agera mot innehavaren av uppkopplingen. Högskolor som erbjuder trådlöst nätverk till sina studenter lär få fundera över ifall de ska fortsätta med detta. Liksom alla med bredbandsuppkoppling hemma bör fundera på ifall tonåringen som laddar ner senaste musiken eller föräldern som laddat ner en gammal favoritfilm ska våga fortsätta med detta. Allt med den borgerliga alliansens och socialdemokraternas goda minne. I riksdagen röstade de tillsammans igenom lagen.

Man kan fråga sig varför politiken inte vill ta sitt ansvar. Redan för över tio år sedan förutspåddes att internetuppkopplingarna skulle bli snabbare, datorerna billigare och hårddiskutrymmet allt större ? vilket skulle leda till ett uppsving för digitalt lagrad musik. Samtidigt drev riksdagen kring millennieskiftet igenom en massiv utbyggnad av bredbandsnäten i Sverige. Är det någon som är förvånad över att fildelningen vuxit sig så stor på 2000-talet? Bredbandsbolagen och tillverkarna av mp3-spelare, CDR, bärbara datorer med mera tjänar helt lagligt stora summor på fildelningen. Samtidigt som film- och musikbranschen nu kommer börja jaga privatpersoner, som kanske inte ens fildelat i någon större omfattning.

Det är dags att göra om, och göra rätt. Skrota IRPED-lagen! Frågan om ersättning till upphovsrättsinnehavarna måste lösas, men inte med dagens övervakning och jakt på enskilda fildelare. Det går inte att rulla tillbaka den tekniska utvecklingen. Det går inte att backa in i framtiden. När ska socialdemokraterna och den borgerliga alliansen inse detta?

Johan Hellström
Miljöpartiet i Borås och Sjuhärad

Max Andersson
riksdagsledamot och EU-parlamentskandidat (mp)