Max Andersson

”Duktig pojke, Fredrik Reinfeldt”

Dagens Nyheter rapporterar andäktigt om Reinfeldts Tysklandsresa.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var på Berlinbesök på torsdagen och fick beröm av Angela Merkel. Om alla vore som han skulle det vara det lätt att vara EU-ordförande.

Berömmet är inte helt oförtjänt. Regeringen Reinfeldt har varit en synnerligen aktiv nickedocka som gått med på nästan allt Tyskland föreslår.

Det faktum att Alliansen gick till val på ”ett smalare men vassare EU” och att man sagt sig vilja begränsa EU:s makt verkar har glömts bort både av DN och regeringen.

För det är faktiskt nu under förhandlingarna om det nya EU-fördraget som man har chansen att uppfylla löftet om att minska EU:s makt. Eller som borgarna föredrar att uttrycka det: försöka få EU att koncentrera sig på gränsöverskridande frågor. Men på den fronten har regeringen inte gjort någonting. Som framgår av Cecilia Malmströms svar på mina frågor i Sveriges riksdag så vill man inte ens försöka.

Istället åker Reinfeldt runt i medlemsländerna och försöker övertala motsträviga regeringar att gå med på att köpa den EU-konstitution som redan har blivit nedröstad två gången i dess nya fräscha förpackning.

Det är tydligt att Reinfeldt anstränger sig för att vara en duktig pojke. Det vore bättre om han ansträngde sig för att uppfylla sitt vallöfte.

Lästips för oss som gillar dåliga skämt: Ali Esbati om DN-artikeln.