Max Andersson

Debattartikel: Gudrun Schyman slarvar med fakta

Max Andersson framför Göta Älv

Mitt inlägg om att Schyman slarvar med fakta om vad som sades i FN om kriget i Ukraina har nu blivit en debattartikel i ETC.

***

Gudrun Schyman slarvar med fakta

Vi inom vänstern behöver fortsätta stödja Ukraina mot den ryska imperialismen. Gudrun Schyman ha gjort flera utspel om kriget som har väckt stark kritik. Det kontroversiella är inte att hon vill ha fred, utan att hon förespråkar ett omedelbart vapenstillestånd. Erfarenheten visar att det troligen leder till att Ryssland inte bara behåller de erövrade territorierna, utan dessutom kan använda dem som en bas för nya angrepp när de har laddat upp med nya förråd och soldater.

Schyman har flera gånger, bland annat på Twitter, försvarat sig mot kritiken genom påstå att 66 länder stöder henne. I ETC 6:e februari skrev hon till exempel: ”Jag har i flera sammanhang/artiklar pekat på de protester som fördes fram på FN:s generalförsamlingsmöte i september 2022 av ledare för 66 nationer som utgör mer än en tredjedel av länderna i världen och representerar större delen av jordens befolkning.”

Men läser man vad länderna sade i debatten är det uppenbart att Schyman inte har läst talen. Påståendet att 66 länder håller med henne stämmer inte. Några av länderna är otydliga, men min bedömning är att det bara var 18 länder på Schymans linje. Ett av dem var Belarus, som gång på gång hotat gå med i kriget på Rysslands sida.

Flera länder uttalade sig för diplomati, men utan att kräva en vapenvila som skulle gynna angriparen. Nio länder är definitivt inte på Schymans sida. Bland dem har vi Portugal, Ungern och Malta. De är med i EU och har inte rätt att driva en självständig utrikespolitik. Det skulle varit en diplomatisk skandal om de protesterat mot EU:s politik. Det borde Schyman veta. Läser man talen ser man att de inte gjorde det.

Flera av länderna är tydliga med att lägga skulden på Ryssland och kräva ett ryskt tillbakadragande. Länder som Indien, och Kina och många länder i Afrika uttalar sig för förhandlingar, men har en betydligt mer nyanserad linje än Schyman.

Schyman verkar ha förlitat sig på en missvisande sammanfattning istället för att ta reda på vad som verkligen sades. Men den viktiga frågan är inte att Schyman slarvar med fakta. Den ryska aggressionen är ett allvarligt problem. Den 24:e februari är det ett år sedan den ryska invasionen började. Ukrainarna har redan återtagit stora delar av sitt land, och med de moderna stridsvagnar de precis har fått finns det gott hopp att de kan befria ännu fler städer inom kort. Vi här i Väst behöver stödja Ukraina så att de kan fortsätta vinna kriget.

Max Andersson
Tidigare EU-parlamentariker. Numera gräsrot i V.