Max Andersson

Centerns kovändning

Centerpartiet har precis tillbringat ett helt regeringsår och en valrörelse med att tjata om att de vill ha ”morötter istället för piskor” i miljöpolitiken. Med piskor menar de ekonomiska styrmedel som gör det lite dyrare att förorena miljön, medan morötter är subventioner till sådant som är miljöbra. Det är inget fel med morötter i sig, men de har inte alls samma kraft att påverka människors beteende.

Det här vet förstås centerns miljöpolitiker, men de har ändå tjatat om att ”piskor” är obehagliga och att miljöpartister är hemska varelser eftersom vi vill att det ska vara lite dyrare att skita ner miljön.

Och nu går centern själva ut och kräver en höjning av bensinskatten. Betyder detta att ”piskor” inte är obehagliga längre? Så har Maud Olofsson bestämt sig för att piska förortsväljarna till att köra mindre bil? Eller är det den nya Stureplanscentern som struntar i bensinpriset eftersom de ändå alltid åker taxi?

Nej, det handlar förstås om att centern skäms över sin egen politik. Det fungerar inte att kalla sig ett miljöparti samtidigt som man för en retorisk kamp mot bensinskatten. Sedan klimatfrågan exploderade i media har deras bensinprispolitik blivit allt mer pinsam.

Som grädde på moset har centerpartiet också mage att påstå att ”det första miljöpartiet fortfarande är det bästa”.

Jovisst. Har de redan glömt vad de tyckte igår?