Max Andersson

Viktig valanalys

Professor Bo Rothstein har en intressant analys på DN-debatt.

Redaktionen sammanfattar artikeln så här:

”Valet en triumf för socialdemokraterna”
Statsvetarprofessor: Partiets samhällsmodell har slutligen segrat. Socialdemokraterna förlorade valet men moderaterna har tagit över deras politik. Moderaterna tvingades till slut inse att de inte kunde utmana en politik som stora delar av partiets egna väljare är beroende av. Den nyliberala ideologin är nedkämpad både ideologiskt och politiskt. Valrörelsen blev en tävling i socialdemokratisk politik där socialdemokraterna framstod som sämre på att förvalta den generella välfärdsmodellens ideal än moderaterna. Likt Margaret Thatcher som kunde se hur Tony Blair anpassade sig till henne vet nu den besegrade Göran Persson att Fredrik Reinfeldt blir tvungen att hålla fast vid sin motståndares politik. Socialdemokraterna har fått moderaterna att tänka och känna som de själva, skriver professor Bo Rothstein vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet.

Jag tror att det ligger mycket i detta, men han drar analysen ett varv för långt. Moderaterna må ha insett att de måste låtsas vara något slags socialdemokrater för att vinna regeringsmakten, men det är knappast fråga om äkta övertygelse. Nu när valet är överstökat kommer de få det mycket svårt att upprätthålla illusionen.

(Ingressen uppvisar för övrigt en förfärande okunnighet om brittisk nutidshistoria, men det är knappast professorns fel. Nog för att John Major förtjänar att glömmas bort, men DN:s debattredaktion har väl inte ha glömt honom redan?)