Max Andersson

Trippelfel av Carl Bildt

Utrikesminister Carl Bildt har verkligen inte särskilt mycket koll på det här med EMU. När han skulle kritisera Anders Borg nyligen drog han till med att Lars Calmfors precis hade släppt en rapport om handeln som enligt Bildt var ett stöd för EMU.

Vi som till skillnad från Carl Bildt faktiskt har läst rapporten han talar om vet att den inte är något bra argument. Det framgår tydligt om man läser slutsatserna. Vi vet också att den inte är skriven av Calmfors utan av Harry Flam och Håkan Nordström.

Bloggaren Sänd mina rötter regn skriver mer om detta.

En intressant detalj är förresten att Lars Calmfors nyligen har släppt en ny rapport om EMU. Den sägs ge motståndarna rätt och hävdar att det finns stora problem för medlemsländer som inte har möjlighet att anpassa räntan efter konjunkturen. Jag har bara läst sammanfattningen av den sk EEAG-rapporten, men enligt Dagens industri har den fått den gamle EMU-anhängare Calmfors att konstatera att:

”I efterhand kan vi se att Sverige gjorde rätt som inte gick med i EMU. ECB:s ränta skulle vara fel i förhållande till den svenska ekonomin.”

Sammanfattningsvis:

  • I den ”nya Calmfors-rapport” Bildt påstår visar att EMU-nejet lett till mindre välfärd står det att man inte kan dra några sådana slutsatser.
  • Den är dessutom skriven av två andra ekonomer.
  • Lars Calmfors har däremot precis släppt en annan rapport som fått honom att retroaktivt gå över till Nej-sidan.

Jag hoppas verkligen att Carl Bildt har bättre koll på utrikespolitiken.