Max Andersson

Sossarna, Glistrup och EU-konstitutionen

Imorgon tisdag kl 9:00 och några timmar framåt ska EU-konstitutionen debatteras i Sveriges riksdag. Det är hela 16 talare uppskrivna för att få ordet, så man kan räkna med en lång debatt.

Till talarlistan har det anmält sig hela 6 sossar, vilket känns som fler än nödvändigt. I utskottet har de nämligen ställt upp helt bakom regeringens linje om att helst ingenting bör ändras i EU-konstitutionen, och att Sverige definitivt inte ska försöka få till stånd några förbättringar!

En av socialdemokraterna har dock gjort något för att försöka förbättra EU-konstitutionen. Jag tänker på fd talmannen Björn von Sydow som skrev en artikel på DN-debatt om att de nationella parlamenten borde få rätt att stoppa EU-förslag om en tredjedel av dem enas om att beslutet inte hör hemma på EU-nivån. Det är det förslaget som brukar beskrivas som att parlamenten får rätt att visa rött kort. Jag ser fram emot hans inlägg med största intresse.

Men resten av talarlistan får mig att tänka på historien om när den danske högerpopulisten Mogens Glistrup en gång i tiden ville spara ihop till skattesänkningar genom att lägga ner det danska försvaret. Istället föreslog han att det skulle ersättas med en telefonsvarare som upprepade på ryska: ”Vi kapitulerar! Vi kapitulerar!”

Det ska bli spännande att se om sossarna verkligen behöver hela fem talare för att utföra det som Glistrup trodde sig kunna klara med en telefonsvarare.