Min debattartikel om att SMHI borde göra som sina kollegor i Norge och Holland och släppa klimatdata fria har kommit in i Aftonbladet. Publicerad 2010-01-27
***
Släpp SMHI:s klimatdata fria
Är det rimligt att myndigheter tar betalt för offentlig information? Det finns undantag, men generellt är svaret nej. Mer öppenhet ger också goda resultat. USA:s vädermyndighet erbjuder till exempel en stor del av sina data fritt, och det har skapat en blomstrande mångfald av tjänster på nätet.
Enligt en rapport från vädermyndigheten NOAA fanns det för två år sedan omkring 400 företag i USA som utvecklade kommersiella vädertjänster. Samtidigt fanns det bara 30 sådana företag i hela EU.
I Europa är det tyvärr vanligt att meterologiska institut som SMHI finansieras genom informationsförsäljning. Norge har dock släppt sina rådata till utvecklare, och det har lett till att många svenskar nu får sina väderprognoser från norska hemsidor som yr.no.
Men frågan om öppenhet handlar också om betydligt större saker. De metrologiska instituten producerar också data som gör det möjligt att följa den globala uppvärmningen.
Världen blir varmare, och det bevisas av tusentals observationer från hela världen. Det handlar om allt ifrån temperaturmätningar och smältande glaciärer till den stigande havsytan och att våren anländer allt tidigare. Även om vissa resultat kan ifrågasättas så är det ingen tvekan om vad som håller på att hända. Själva mängden data från många källor är nyckeln till den kunskapen.
Och det är här SMHI:s prispolitik kommer in i bilden igen. SMHI har visserligen klart lägre priser på klimatdata än de flesta, och när jag talade med den utmärkta personalen på SMHI:s informationsavdelning framhöll de med berättigad stolthet att de erbjuder klimatdata gratis för icke-kommersiella ändamål som forskning. Men policyn säger också att forskarna inte får vidarebefordra informationen. Detta riskerar att ge oss skandaler när forskarnas råmaterial på så sätt blir ?inlåst? och det blir möjligt att ifrågasätta trovärdigheten enbart av det skälet.
Det är inte rimligt. Forskarna vill gärna att informationen ska släppas fri, och Norge och Holland har släppt sina klimatdata fria. Det här gäller visserligen bara en mycket liten del av den information som används i klimatforskningen, men SMHI bör dra sitt strå till stacken för att göra forskningen mer öppen och tillgänglig snarast möjligt.
På sikt bör Sverige tillgängliggöra rådata precis som Norge. Det är ett beslut som kräver en viss eftertanke, men information gör nästan alltid mer nytta när den är fri.
MAX ANDERSSON
Riksdagsledamot för Miljöpartiet
Självklart ska all klimatdata göras fri från SMHI. Det är helt enkelt löjligt att jag som skattebetalare först ska vara med och bekosta SMHI och sedan ska bekosta att exempelvis min kommun ska betala till SMHI som enligt ryktet i princip ändå inte tjänar så värst mycket på det på grund av administrativa omkostnader (med tanke på deras service så skulle det inte förvåna mig). SMHI tar dessutom 1500 kr i månaden för samma information som jag kan hämta helt gratis hos Yr. Yr som dessutom ger bättre prestanda och fler möjligheter, vilket innebär att det nog i princip bara är andra skattefinansierade verksamheter som använder deras tjänst. SMHI:s data hade gjort sig mycket bättre som gratis och fri och helt skattefinansierad.