Max Andersson

”S och regeringen bromskloss i EU mot skatteflykt”

Max Andersson

Socialdemokraterna och regeringen agerar bromskloss i EU för skärpta regler mot skatteflykt. Samtidigt låtsas de något annat i EU-valrörelsen. Det är osmakligt, skriver jag i DT.

Varje år försvinner mer än 1000 miljarder kronor runtom i världen i global skatteflykt. Storföretag som Google, Facebook och Ikea flyttar pengar över gränserna för att smita undan skatt. Detta vill mitt nya Partiet Vändpunkt sätta stopp för. Vi har ett tydligt program för detta i vårt EU-valmanifest.

Även andra försöker vinna röster på denna fråga. Finansminister Magdalena Andersson och Maria Strömkvist (S) skriver i en debattartikel att de vill ta krafttag i EU mot skatteflykt. För mig som arbetat med dessa frågor i EU-parlamentet i fem år är det ett utslag av hyckleri. Jag vet nämligen att Sveriges regering varit med och stoppat de viktigaste besluten i ministerrådet. Sedan två år finns förslag i EU om att tvinga storföretagen att rapportera var de har sin verksamhet och var de betalar sin skatt. Ett av länderna som blockerat från första stund är Sverige! Regeringen har inte heller ställt sig bakom en miniminivå för skatt eller en svartlistning av skatteparadis i EU.

Jag har gång på gång frågat varför men bara fått svaret att skattefrågor inte ska beslutas i EU. Detta är en taktisk undanmanöver. Jag anser inte heller att EU skall få egen rätt att ta ut skatt. Arbetet mot global skatteflykt däremot behöver ske i ett internationellt samarbete, och EU är ett viktigt verktyg för att lyckas med detta.

Jag kandiderar för Partiet Vändpunkt till EU-parlamentet. Vi avser att EU behöver ta gemensamma beslut för att få slut på skatteflykten. Vi behöver miniminivåer för hur låga skatterna får vara. Vi vill också att EU:s svarta lista på skatteparadis skall utvidgas till att även gälla europeiska länder som underlättar skatteflykt; som Schweiz, Luxemburg, Nederländerna och Storbritannien. Inga av dessa skarpa förslag finns med i de reformer som Magdalena Andersson och Maria Strömkvist föreslår. Med deras politik kommer tyvärr pengarna att fortsätta flöda till skatteparadisen.