Max Andersson

Rapport om EU:s regionalpolitik

Tankesmedjan Open Europe har tagit fram en rapport om EU:s misslyckade regionalpolitik. De som kämpar för att ursäkta EU brukar försvara systemet med att det handlar om solidaritet, men det stämmer inte riktigt. EU är en väldigt rik del av världen men pengarna går inte ens till de fattigaste inom EU. Det är något som är grovt fel med systemet.

Förutom att systemet har allvarliga problem med bedrägerier och inte fungerar något vidare är det ett stort problem – som lyfts fram på de stora seminarier om framtida EU-budgetar som jag bevistat i höst är – att när EU beslutar om strukturfonderna, precis som man gör EU:s jordbruksstöd, så delas pengarna ut till vissa medlemsländer, inte så mycket för att man tror att stödet ska göra någon nytta i sig, som för att vissa medlemsstater ska få tillbaka en större andel av sina medlemsavgifter. Regionstödet är inte till för att ge resultat utan för att reglera nettoavgifterna. Resultatet av detta är förstås att pengarna går till fel saker.

Ett ytterligare problem är att regioner och kommuner lägger pengar på dåliga projekt som aldrig skulle ha genomförts om det inte vore för att de har möjlighet att få EU-stöd. Rapporten ger många exempel på detta.

Jag har bara hunnit skumma rapporten, men den passar perfekt att läsa på tåget till Stockholm imorgon.