Max Andersson

Primeskandalen

Primeskandalen rullar vidare. Det är bara att konstatera att Svenskt Näringsliv har fått mycket god utdelning på de 4 miljoner de gav till Prime för att påverka socialdemokraternas eftervalsdebatt.

Det är möjligt att de socialdemokrater som jobbar på PR-firman Prime verkligen tror att kärnkraften och RUT-avdraget är bra, och att samarbetet mellan s, v och mp är av ondo. Men att skriva artiklar, driva opinion och delta på möten inom ett parti utan att berätta att man har betalt för att framföra sitt budskap är inte okej.

PR-konsulterna har hittills haft ett mycket stort genomslag i debatten, men det tog nog slut förra veckan. Eller som Morgan Johansson säger:

– Varje gång de öppnar munnen i fortsättningen så kommer man att undra om taxametern är på och om Svenskt näringsliv faktureras

Lobbyismen är en del av politiken och befinner sig ofta i en moralisk gråzon. Men att uppträda under falsk flagg är definitivt inte okej.

Daniel Suhonen har skrivit en rasande bra sammanfattning av Prime-skandalen. Han avlutar med en jämförelse med Offensivs infiltration innan de blev uteslutna 1981 och han har en poäng.

Före detta ministern Lena Sommestad har ett mer försonligt och eftertänksamt tonläge men är inte mindre skarp i analysen. Bland annat konstaterar hon att de som försöker tona ned nyheten är förfärande naiva.

Mats Engström, som bland annat har skrivit den intressanta lobbyism-boken Maktkamp Europa anser att socialdemokraterna behöver en uppförandekod för att begränsa PR-firmornas inflytande. Bland annat vill han att personer anställda på PR-bolag som inte uppger sina kunder inte ska kunna ha förtroendeuppdrag för partiet.

Men det mest intressanta är nog Rebellabloggen som diskuterar vad Primeskandalen gör med förtroendet mellan människor inom partiet. När förtroende saknas är det väldigt svårt att återupprätta.

Min bild är att Svenskt Näringsliv gjort en mycket god affär. De betalade 4 miljoner kronor för att vrida sossarnas eftervalsdebatt åt höger. Och om den socialdemokratiska partiledningen – i den mån någon sådan existerar för ögonblicket – inte tar itu med affären så kommer partiet skadas allvarligt för lång tid framöver av misstroende och konflikter. För Svenskt Näringsliv är en handikappad socialdemokrati värt betydligt mer än 4 miljoner.

Och som miljöpartister ska vi inte tro att vi själva är immuna mot problemen med den oreglerade lobbyismen. Vi är ett växande parti som får allt mer inflytande, och det är självklart att lobbyisterna försöker påverka oss också. Det är inte bara socialdemokraterna som kan ha nytta av ett regelverk för att begränsa PR-firmornas inflytande.

Uppdatering:
Erik Berg ger ett vänsterpartistiskt perspektiv.

2 tankar om “Primeskandalen

  1. Christian Valtersson

    Klokt skrivet. Håller helt med om din slutsats. Däremot tror jag mycket väl den så kallade skandalen har skadat Svenskt Näringslivs intressen i de här fallet. De som stod dem närmast inom S är väldigt brännmärkta nu. Att saluföra den politiska agendan blir nu svårt när man när som helst kan bli anklagad för att gå Svenskt Näringslivs intressen.