Max Andersson

Politik för lycka

Frågan om lycka och politik håller på att hetta till. Jag var den förste ledamoten i Sveriges riksdag som lyfte frågan om att vi borde ta intryck från den nya forskningen om lycka och media har börjat ringa. Bland annat var jag med i radio idag.

Bland det som hänt på sistone är att aktivisterna i Charity International dragit igång Lyckobloggen, Johan Norberg har precis kommit ut med en ny bok om lycka, Maria Wetterstrand har haft en debattartikel på Newsmill, och i måndags presenterade Frankrikes president Sarkozy i ett stort tal den länge emotsedda utredningen om nya mått på välfärden som letts nobelpristagaren Joseph Stiglitz.

För en gångs skull har Sarkozy intressanta idéer, bland annat om att man inte ska stirra sig blind på BNP och tro att det är samma sak som välfärd, och i talet sa han också att Frankrike ska lyfta frågan om bredare välfärdsmått i internationella organisationer.

Stiglitz påpekar också att den ensidiga fokuseringen på BNP ibland är direkt kontraproduktiv. Till exempel när politiker tror att de gynnar sin ekonomi genom att tillåta miljöförstöring, samtidigt som det leder till att välfärden minskar. Financial Times hade hela tre artiklar om Stiglitz rapport igår och verkar betrakta den som en milstolpe. Jag hoppas att de har rätt.

***

Mer info: Sydsvenskan