Max Andersson

När Ekot blev lurade av klimatförnekare

För tre veckor sedan hävdade Ekot att den inte helt okände klimatforskaren Phil Jones svängt i klimatfrågan. Det påstods också att han ”erkänner också att det inte finns några statistiskt säkerställda bevis för en global uppvärmning de senaste 15 åren.”

Detta hade varit en ganska stor nyhet om det varit sant, men det är tyvärr bara ett påhitt från den illa ansedda tidningen brittiska Daily Mail som olyckligtvis lyckats klara sig igenom Ekots faktakontroll.

Det är lätt att se att Ekots artikel var felaktig och missledande, och även om det är helt normalt och rimligt att nyhetsredaktioner gör fel ibland, så är det också rimligt att public service publicerar rättelser när felen är uppenbara.

Olyckligtvis så har de felaktiga påståendena i Ekots artikel fortplantat sig i debatten, och de är definitivt värda att rättas till. Jag har lämnat in en anmälan om radioinslaget till Granskningsnämnden, och har en artikel om detta på Newsmill idag.

 

3 tankar om “När Ekot blev lurade av klimatförnekare

  1. Max Andersson

    Anonyma kommentarer som lämnar länkar till långa Youtube-videos utan att förklara vad som är intressant med länken raderas.

    Skaffa dig en egen blogg, eller skriv en riktig kommentar.

  2. Simon

    Fast, hmm. Phil Jones sa ju visst att den positiva trenden sedan 1995 inte riktigt når upp till statistisk signifikans på 95%-nivån. Det är ju inget konstigt med det. Ekot är fortfarande ute och cyklar, att detta skulle vara ett "erkännande" eller en "svängning" eller "backning" eller något som överhuvudtaget talar emot den globala uppvärmningen är förstås nonsens.

    Mvh, Simon