Max Andersson

Med kluven tunga III

Junilistan har tagit fram en ny rapport |ej på nätet längre] som visar hur svenska EU-anhängare brukar rösta för mer EU-makt i parlamentet samtidigt som de säger motsatsen hemma i Sverige. Folkpartiet är dock lika extrema i Bryssel som i Sverige.

Rapporten är den tredje i serie och är på 320 sidor. Den är som väntat oerhört detaljerad. Den är säkert läsvärd om man ska leta bra saker att kritisera EU-anhängarna för i nästa valrörelse, men det är inget man sträckläser. Jag plöjde mig igenom den första rapporten i serien när den kom och kan konstatera att om uppföljaren håller samma kvalite så är den utmärkt.

Lyckligtvis har författaren Jan Å Johansson (fd s), som är deras mest erfarne politiske sekreterare, också skrivit en kort sammanfattning. Sammanfattningen innehåller mycket läsvärt, men intrycket försämras dock av att han kritiserar mp och v för att rösta för överstatlighet i miljöfrågor. Det låter nästan som att han är omedveten om att miljöpartiet alltid gått till val på att försöka göra det bästa av EU-medlemskapet så länge vi är kvar. Men det hade väl sett underligt ut om rapporten inte kritiserat oss för något.

DN har en intressant artikel om rapporten, med det jag tycker är mest fascinerande är att Junilistan låter en tjänsteman som Jan Å Johansson sköta mediakontakten istället för att som brukligt sätta en EU-parlamentariker i strålkastarljuset. Är detta möjligen ett tecken på att Jan Å ska matchas fram som en av deras topp-kandidater inför 2009? Jag vet inte hur han funkar i TV, men klarar han av TV-mediet har han alla förutsättningar att bli en succé.