Max Andersson

Max Andersson 6:a på EU-vallistan

Resultatet av miljöpartiets medlemsomröstning om EU-vallistan offentliggjordes idag, och vår sittande EU-parlamentariker Carl Schlyter står som väntat kvar på förstaplatsen. Själv hamnade jag på en hedrande 6:e plats. Det är en bra plattform i valrörelsen, och jag kommer att driva en skarp EU-kritisk kampanj som fokuserar på en tuffare klimatpolitik, Nej till EMU, och Ja till friheten på internet.

Valdeltagandet i medlemsomröstningen var aningen över förväntan, och det gör att det känns extra bra att ha hamnat högt på listan. I provvalet för 5 år sedan deltog bara 10%, men i år har hela 2252 av 8953 röstberättigade medlemmar röstat. Det innebär ett valdeltagande på 25,15%.

Den stora skillnaden gentemot förra valet är att den här omröstningen var beslutande, och att det var mycket enklare att rösta den här gången. Alla medlemmar som uppgett sin mejladress till partiet fick en inloggninglänk direkt i e-posten. Farhågorna om att det nya omröstningssystemet skulle minskat valdeltagandet har kommit på skam.

Listan toppas, precis som riksvalberedningen föreslog av Carl Schlyter, Isabella Lövin och Bodil Ceballos som blir partiets topp-kandidater. Från Göteborg så kommer vi nu att vara 4 personer på listan. Förutom mig så avancerar Emmali Jansson till 17:e plats, och Valter Mutt och Merete Kapstad har blivit inröstade på 20:e och 30:e plats.

Det här kan bli en kul valrörelse!