Max Andersson

Man ska inte tro på opinionsmätningar, men…

Man ska inte tro på för mycket på opinionsmätningar, men det känns ändå rätt skönt när miljöpartiet får 8,2%. Så här stora har vi inte varit på mer än tio år. På den tiden var det EU-frågorna som lyfte oss. Nu är det klimatet.

När det gäller andra partier så ligger vänsterpartiet och kd under riksdagsspärren i den här mätningen. Att kd fortfarande ligger under spärren är anmärkningsvärt. Om kd får några mätningar till på den här nviån är det dags för partiledningen att bli rejält orolig.

Att Vänsterpartiet gör en tillfällig dipp under fyraprocentspärren under ett mellanvalsår är visserligen något som media har haussat upp en hel del, men det är inget att oroa sig över. Det är fullt normalt för partiets post-Schymanistiska period. De kommer igen. Och i nästa valrörelse kommer Lasse Ohly dessutom ha hunnit arbeta in sig. Jag är lite orolig för att han kommer att succé.

Någonstans i bakhuvudet har jag förresten för mig att det brukar vara just vid den här tiden på året som vänstern dippar under 4%. Jag vet inte om det beror på något slags säsongsbetonad mediaskugga, eller om det är det vackra sommarvädret som får 0,3% av väljarkåren att bli på så gott humör att de byter parti. Men oavsett hur det än är med det så kommer de att ha återvänt lagom till höstrusket.

Kristdemokraterna däremot har skäl att vara oroliga.