Parlamentet röstade också för att göra det svårare att exportera vapen till icke-demokratier. Dessutom fick vi majoritet för vårt förslag att kräva vapenembargon mot Saudiarabien och andra länder som kränker internationell humanitär rätt.

Det är inte första gången som Miljöpartiet går i bräschen för att stoppa oansvarig vapenexport. Ända sedan vårt parti grundades med rötterna i miljö- och fredsrörelsen har det varit självklart för oss att kämpa mot att vapen skickas till diktaturer och krig.

När det år 2011 avslöjades att den dåvarande alliansregeringen planerade att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik var vi och flera andra partier stenhårda i vår kritik. Det slutade med att försvarsministern Sten Tolgfors (M) fick avgå, och sedan ställde alla partier sig bakom ett gemensamt krav på demokratikriterium och krigsmaterielutredningen (KEX) tillsattes.

När Miljöpartiet sedan hamnade i regering efter valet år 2014 såg vi till att bryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien som var orsaken till vapenfabrikskandalen.

Nyligen presenterade regeringen förslaget om nya bestämmelser i de svenska vapenexportreglerna. Sverige inför ett demokratikriterium så att export till icke-demokratier blir svårare, skärper kraven i regelverket kring mänskliga rättigheter, ökar möjligheten till politiskt ansvarsutkrävande och gör det enklare att stoppa följdleveranser till tidigare vapenaffärer om situationen i mottagarlandet försämras. De är angelägna reformer för oss som tror på en feministisk utrikespolitik och en rättvis värld.

För oss gröna handlar det inte bara om att låta mänskliga rättigheter gå före handel. Oansvarig vapenexport är framförallt ett allvarligt hot mot säkerheten – inte bara i mottagarländer långt borta, utan också här hemma.

I fjol rapporterade journalistnätverket Balkan Investigative Reporting Network om hur tusentals europeiska kulsprutor, maskingevär och anti-tankvapen hamnade i händerna på terroristorganisationer som Al Qaida, Nusrafronten och IS. Vapnen hade exporterats från Europa till länder på arabiska halvön som på ett systematiskt sätt skickat dem vidare till kriget i Syrien.

Det är inte bara omoraliskt utan också djupt oansvarigt för vår egen säkerhet att exportera vapen till diktaturer som för krig, kränker mänskliga rättigheter, stöttar terror och finansierar extremism.

Vi kan inte acceptera att europeiska vapensystem exporteras till icke-demokratier, används mot civila eller hamnar i händerna på terroristorganisationer – det borde vara glasklart för alla som sett vågen av flyktingar från krigets Mellanöstern eller terrorattackerna mot europeiska städer.

Kampen mot oansvarig vapenexport från Europa är dock inte lätt – mot oss står inte bara andra partier och partigrupper, utan också en mäktig mångmiljardindustri som vill sälja. Men våra gröna framsteg visar att det går att göra skillnad, både på hemmaplan och i EU, särskilt när allmänheten blir medveten om oansvariga vapenaffärers konsekvenser.

Opinionsmätningar visar att uppåt 80 procent av svenskarna delar vår uppfattning om att vapenexport till icke-demokratier, krig och länder som kränker mänskliga rättigheter är fel och inte borde tillåtas.

Det stärker oss i vår övertygelse och ger oss kraft att fortsätta leda kampen mot oansvarig vapenexport.

Bodil Valero

EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Max Andersson

EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Linnéa Engström

EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Jakop Dalunde

EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna