Max Andersson

Fullt upp på EU-fronten

Ikväll har jag varit på möte med den EU-kritiska paraplyorganisationen Folkomröstning.nu. Just nu är vi i stand-by läge, och håller beredskap för att sätta igång igen om konstitutionen vaknar till liv.

Det händer en hel del intressant på EU-fronten nu. Det haglar nyheter som egentligen förtjänar en egen post var.

Sverige har precis blivit överkörda i ministerrådet om TV-reklam. [död länk]

Tjänstedirektivet [död länk] har röstats igenom i parlamentet. Frågan om det ska vara tillåtet anställa människor på utländska avtal och dumpa lönerna kommer alltså att få avgöras av EG-domstolen.

EU-parlamentet har precis röstat för ett nytt propaganda program på 9 miljarder kr för att göra ungdomar mer EU-positiva.

EG-domstolen väntas avgöra frågan om internet-import av sprit och tobak vilken dag som helst. Generaladvokaten har redan lagt sitt förslag, och att döma av BBC ser det ser mörkt ut för den solidariska alkoholpolitiken.

Nederländernas regering sätter hårt mot hårt när det gäller konstitutionen, och vill bland annat sätta gränser för EU:s makt. Det här är det mest intressanta utspel som gjort sedan tankepausen började, och många av förslagen stämmer väl med min och Ulf Holms riksdagsmotion om ”EU:s framtid”.

Fd EU-kommissionären Frits Bolkenstein attackerar EU för centralstyrning och klåfingrighet, och hävdar att man kan slopa 85% av EU:s budget. Valrörelsen i Holland verkar utveckla sig till en tävling i EU-kritik.

Och sist men inte minst så diskuterar EU ett förslag som undergräver rätten till skilsmässa. Lyckligtvis så är Sverige emot.