Max Andersson

Folkpartist kräver folkomröstning!

Folkpartiet är som bekant mot alla folkomröstningar de riskerar att förlora. Med det viktiga undantaget av nya folkomröstningar i frågor som de redan har förlorat.

Folkpartisterna kräver följaktligen en ny folkomröstning om EMU, samtidigt som de absolut inte kan tänka sig att låta folket bestämma om den nya EU-grundlagen.

Enligt fp så är EMU-omröstning okej att rösta om eftersom det är en fråga av ”avgörande karaktär” som samtidigt som de försöker hävda att EU-konstitutionen inte är det. Enligt folkpartiet är alltså principbeslutet om att inrätta ett EU-försvar inte en grundläggande fråga. Resonemanget haltar.

När vissa folkpartister dessutom hävdar att vi är skyldiga att gå med i EMU enligt EU-konstitutionen blir resonemanget direkt pinsamt. (De har fel, men den diskussionen tar vi någon annan gång.)

Till och med en del folkpartister fattar att det inte håller. Bland annat EU-parlamentariken Olle Schmidt som intervjuvas på Europaportalen.

— Det är ologiskt att bara rösta om euron och inte fördraget, säger Schmidt.

Samtidigt har han en viss förståelse för de som är oroliga att en folkomröstning kring fördraget i själva verket blir en omröstning om något annat.
—Men rädslan för att folk skulle ”rösta fel” är inget bra argument, säger Schmidt.