Max Andersson

EUs ljushuvuden

I måndags ville flera EU-länder höja tullen på importerad etanol. Och igår kom ännu ett puckat protektionistiskt beslut som skär sig med klimatpolitiken.

EU-kommissionen vill att vi ska bli mer miljövänliga och byta till lågenergilampor. Bra! Då borde kommissionen också vara angelägen att konsumenterna ska få bästa möjliga priset på lamporna. Men så är det inte. För i Bryssels ögon är lågpriskonkurrens alltid ett hot. Därför förlänger EU de 66 procentliga tullarna på lågenergilampor från Kina ytterligare ett år, rapporterar EUobserver. Johan Norberg kommenterar på sin blogg. Miljön är nog viktig, men inte viktigare än europeiska (tyska) industriintressen. Kritiken från Världsnaturfonden WWF är stark. Läs mer på EurActiv. Vad säger det oss om EU:s ambitioner? Gärna klimatanpassning, men först lite rejäl protektionism.

När man ger makten till EU ger man makten till en organisation som är väldigt bra på att fatta dåliga beslut. Det beror inte på att EU-byråkraterna är korkade, utan på att strukturerna gynnar dåliga beslut. Stora organisationer är ofta korkade organisationer. EU är inget undantag.

Tips och tack: Nytt Europa