Max Andersson

EU-parlamentet pendlar vidare…

EU:s propagandakommissionär Margot Wallström har idag meddelat att hon tycker det är opraktiskt att EU-parlamentarikerna tvingas packa ner sina kontor i plåtlådor, och flytta mellan Bryssel och Strasbourg varje månad. Jag antar att hon också håller med om att det är dumt att administrationen befinner sig i Luxemburg, även om DN är tyst om den detaljen.

Det är ändå utmärkt. Margot har för en gångs skull helt rätt. Pendlingen är dålig, kostsam och minskar EU:s trovärdighet.

Problemet är bara att det krävs fördragsändring och ett enhälligt beslut om det ska bli av. Min tro är därför att EU-parlamentets säte kommer att ligga i Frankrike så länge de franska väljarna tycker att det ska göra det.

Den som tror att Frankrike skulle vara beredd att ge upp det mäktiga EU-parlamentet i utbyte mot ett europeiskt teknikinstitut – som Wallström antyder – måtte behaga skämta.

När det gäller prestigefrågor av den här typen är det så gott som omöjligt att reformera EU. Men rent politiskt är det förstås en tacksam fråga att driva.