Max Andersson

”En sexists bekännelser”

Jag har precis läst ut boken ”En sexists bekännelser”. Författaren Lars Einar Engström har tillbringat 25 år i näringslivet, och här berättar om hur det står till med jämställdheten i svenska företag. Enligt hans bild är det uselt. Sexistiska kommentarer och diskriminering frodas. Bland annat erkänner han hur han under en lång karriär som personalrekryterare konsekvent har hjälpt till att välja bort kvinnor till förmån för mindre kompetenta män. Nu har han fått nog.

Boken är kort, välskriven och tankeväckande. Och på något vis optimistisk.

I första hand handlar boken om vad enskilda individer kan göra. Han ger också ett recept på hur företag som vill bli jämställda ska agera. Bland annat föreslår han att företag ska införa ett 5-årigt lönestopp för män så att kvinnolönerna kommer ikapp.

Engström stöder förslaget om kvotering av företagens styrelser. Han är dock noga med att påpeka att styrelserna inte har så mycket makt – de får oftast bara reda på det VD vill att de ska veta om – och därför är det betydligt viktigare att få in fler kvinnor i företagens ledningsgrupper där makten verkligen finns.

Det är också skönt att läsa en bok av en man som insett att det inte räcker med att kalla sig feminist för att vara jämställd.