Max Andersson

Stoppa vapenexporten till Saudiarabien!

Idag rapporterar media att Bofors sålt avancerade pansarvärnsrobotar till Saudiarabien, en av världens värsta diktaturer. Det är pinsamt för Sverige, och ännu pinsammare för moderaterna vars handelsminister nyligen förnekat att vi säljer krigsmaterial för strid till det landet.

Om de rödgröna vinner valet så kommer vi att skärpa reglerna för vapenexporten. På pappret ser reglerna bra ut, men i praktiken har de tillämpats dåligt. Till att börja med så vill de rödgröna stoppa vapenexporten till länder som bryter grovt mot de mänskliga rättigheterna, och vi vill införa ett demokratikriterium som gör att Sverige slutar sälja vapen till diktaturer. Vapenexport till ett land som Saudiarabien är helt enkelt inte acceptabel.

Miljöpartiet och vänsterpartiet är de partier som driver kravet på tuffare regler mot vapenexporten hårdast, men vi har haft god hjälp av starka krafter inom socialdemokratin. En röst på de rödgröna är en röst på en anständig utrikespolitik.

***

Bloggtips: Anders Utbult på Alliansfritt Sverige

En tanke om “Stoppa vapenexporten till Saudiarabien!

  1. Anonym

    Varför är det värre att sälja vapen till en diktatur än andra varor? Blir så trött på detta eviga hycklande där det tydligen är OK att sälja bilar till Saudiarabien men inte pansarvärnsrobotar. Blir förtrycket hårdare om Sverige säljer robotar till Saudierna? Nej, just det! All handel med diktaturer legitimerar regimen och gör det inte ett dugg svårare att fortsätta med förtrycket. Om vi skall bojkotta sådana länder så ska vi göra det genom att förbjuda all handel med dem. Att bara sluta sälja vapen hjälper inte ett dugg, möjligtvis kanske man får ett lite renare samvete, men det hjälper heller inte de förtryckta människorna…

    /Andreas