Max Andersson

”Säg nej till det ogenomtänkta fotoförbudet”

Jag är en av undertecknarna på en artikel om panoramafrihet på SVT-opinion.

***

Den här veckan samlas politiker och kommunikatörer i Visby för att mingla, äta glass och sprida kunskap. Det är närmast obligatoriskt att föreviga sina insatser med foton i sociala medier.

Enligt ett förslag som tillkommit i Europaparlamentet kan dock många av Visbybesökarnas bilder bli otillåtna att dela på sociala medier, och samma förslag skulle tvinga Wikipedia att radera tiotusentals bilder av byggnader och skulpturer.

EU-kommissionen är i färd med att modernisera den europeiska upphovsrättslagstiftningen, och som underlag kommer de att använda sig av den så kallade Julia Reda-rapporten.

Många delar i rapporten är bra. När Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor röstade om den begick de dock ett förbluffande misstag och godkände ett tillägg om att begränsa internetanvändares rätt att dela sina egna bilder av byggnader i offentliga miljöer.

Enligt förslaget i Europaparlamentet ska all kommersiell användning av bilder på byggnader kräva tillstånd från arkitekten. Kommersiell användning kan vara att ge ut en bok, publicera en bild i en tidning eller att visa upp en byggnad i en nyhetssändning.

Vad få inser är att även en ideellt driven webbplats som Wikipedia skulle drabbas av Europaparlamentets förslag. Wikipedia skulle tvingas radera tiotusentals bilder som illustrerar artiklar och som volontärer har slitit för att få på plats.

I Sverige och större delen av Europa har vi i dag så kallad panoramafrihet. Det betyder att vi kan ta foton på byggnader och skulpturer i allmänna miljöer och göra vad vi vill med bilderna, såsom att dela dem via sociala medier.

Med den föreslagna inskränkningen av panoramafriheten kan dina privata semesterbilder på sociala medier bli otillåtna.

Förslaget om att begränsa folks rätt att använda sina egna bilder har mött skarp kritik, inte minst i Storbritannien. De brittiska fotografernas riksorganisation beskriver det som absurt att de ska behöva tillstånd för att få sprida sina fotografier kommersiellt.

Arkitekternas branschorganisation håller med och oroar sig för att minskad panoramafrihet skulle hämma debatten om arkitektur och det offentliga rummet.

Filmskapare har med bestörtning konstaterat att det blir en byråkratisk mardröm att ordna tillstånd från alla de upphovsrättsinnehavare vars byggnader syns i filmerna, och de befarar att Europa blir en mindre attraktiv plats för filminspelningar.

Sällan ser vi förslag till lagar som skulle ställa till med så stor skada utan att ha ett rimligt syfte. Vi befarar att de personer som stödjer förslaget inte har förstått vilka konsekvenser det ger.

Till den 1 juli måste Europaparlamentarikerna bestämma sig för om de vill underteckna ett initiativ för att ta bort fotoförbudet ur upphovsrättsrapporten.

Allt fler av dem har vaknat och deklarerar nu att de vill rädda rätten att fritt dela foton på nätet.

Vi hoppas att de svenska parlamentarikerna ansluter sig till den skaran och säger nej till ett ogenomtänkt förbud.

Joakim JardenbergInternetchef Helsingborgs kommun 
Mattias BlomgrenOrdförande Wikimedia Sverige 
Max AnderssonEuropaparlamentariker (MP) 
Karl Sigfrid Fd Riksdagsledamot (M) 
Rolf Källman Verksamhetsledare Digisam