Max Andersson

”Kuppförsöket i Brasilien visar på faran med e-röstning”

Anhängare till den bortvalde presidenten Bolsonaro stormar Brasiliens kongress.
Anhängare till den bortvalde presidenten Bolsonaro stormar Brasiliens kongress.

Jag skriver i Syre om kuppförsöket i Brasilien och faran med e-röstning.

***

E-röstning är en dålig idé som likt ogräs återkommer i debatten gång på gång. För bara några månader sedan behövde jag bemöta en vanligtvis klok partikamrat som hyllade Brasiliens e-röstning och såg det som en förebild. Det är det verkligen inte.

I Brasilien försökte anhängare till den tidigare presidenten Bolsonaro nyligen genomföra en statskupp. De har försökt skapat oreda med blockader, uppmanat militären att förhindra maktskiftet, och den 8:e januari stormade och vandaliserade de presidentpalatset, högsta domstolen och kongressen. Hundratals upploppsmakare arresterades. Bland deras slogans fanns paroller som ifrågasatte valutgången på grund av e-röstningen, och de krävde tillgång till röstningsmaskinernas källkod.

Bolsonaro började ifrågasätta valutgången långt innan omröstningen ens börjat. Men det finns inget stöd för sådana påståenden. Brasilien har haft e-röstning sedan 1996. Systemet har en del brister. Det använder inte öppen källkod, det finns problem med valhemligheten, och väljarna får inte ett kvitto på hur de röstar. Men det finns också hyggliga system för att kontrollera maskinerna och upptäcka om något är fel. Det skulle vara svårt att genomföra ett storskaligt valfusk utan att det märktes.

Men det spelar ingen roll för många av Bolsonaros anhängare. De vill inte låta vänstern styra bara för att vänstern vunnit valet. E-röstningen har hittills varit okontroversiell i Brasilien, men nu försöker extremhögern använda den som ett svepskäl för att avskaffa demokratin. Det mesta tyder på att kuppförsöket har misslyckats, men redan försöket i sig är illa nog.

När jag reserverade mig mot vallagsutredningens förslag om att införa e-röstning i Sverige valet 2018 så var risken för att det skulle undergräva människors förtroende för valsystemet ett viktigt skäl. Det kan vara tillräckligt svårt för den sida som förlorat ett val att erkänna förlusten, utan att de ska behöva lita på att inga hackare har fifflat med datorerna. Man ska inte behöver vara expert på datasäkerhet för att kunna följa debatten om valet gått rätt till.

Kuppförsöket i Brasilien är mig veterligen det första glasklara exemplet på att dåliga förlorare använt e-röstningens inneboende brister som ett argument för en statskupp. Förhoppningsvis blir det också det sista.

Finns det någon risk att något liknande skulle hända i Sverige? Det svenska valsystemet med pappersvalsedlar är mycket säkert och robust. Allting kontrollräknas flera gånger, av tusentals människor över hela landet. Det finns observatörer, och ingen rösträknare är ensam med valsedlarna. Om någon valarbetare är dum nog att försöka fuska kan den dömas till 4 års fängelse.

Men det hindrade inte Sverigedemokraterna från att sprida ut myter om valfusk under valrörelsen 2022. Det är inget tvivel om att de skulle göra samma sak om vi hade e-röstning, och då skulle det vara mycket svårare att bemöta.

Det finns många problem med e-röstning. Det undergräver valhemligheten, det ökar risken för fusk, och det skadar förtroendet för valsystemet. Kuppförsöket i Brasilien visar också att e-röstning gör demokratin sårbar. Det är dags att vi begraver den här dåliga idén en gång för alla.

***

Bild: TV BrasilGov, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons