Max Andersson

Första dagarna i riksdagen

Det är mycket som händer nu. Mötet med riksdagsgruppen var trevligt. Vi påbörjade valutvärderingen och började dra upp en strategi inför 2010. Jag ska inte avslöja våra planer här, men ifall du ägnar dig åt vadslagning och tänkt sätta pengar på att alla våra valaffischer kommer att innehålla ett ironiskt påstående och avslutas med ordet ”Eller?” så vill jag avråda dig från att satsa något större belopp.

Den stora överraskningen var att Per Bolund hastigt och lustigt kommer in i stället för Åsa Romson som bestämt sig för att hon vill hellre vill läsa vidare än sitta i riksdagen. Enligt folk som känner honom kommer han att bli en enorm tillgång.

En stor fråga på mötet var fördelningen av utskottsplatser. Vi är 19 ledamöter i gruppen och det finns 15 utskott (förutom EU-nämnden). Även om språkrören inte ska sitta i några utskott (de ska prioritera att sitta i TV-soffor istället) så är vissa utskott betydligt mer populära än andra. Det här är antagligen det enskilt viktigaste beslutet under hela mandatperioden. Efter att ha tröskat detta delikata ärende kom vi fram till den geniala lösningen att utse Maria och Peter till valberedning med uppdrag att ta fram förslag, eftersom de inte är jäviga. Jag undrar hur andra partier löser detta?

Idag fick jag också reda på vilket arbetsrum jag får. Utsikten kommer knappast att distrahera mig från mitt arbete, men jag gillar det ändå. Enligt vissa teorier är mitt rum vid cafedörren till och med ett av de bästa. Miljöpartiets interna informationsgång sägs tyvärr fungera på det viset att folk ofta inte hinner med att tala med alla de man borde tala med. Istället råkar man av en ren slump prioritera att tala med dem som man råkar träffa på på vägen till kaffeautomaten. Jag vet inte om det är sant, men det skulle inte förvåna mig.

Idag fick jag förresten välja mobiltelefon och annan teknisk utrustning. Konstigt nog så visste inte riksdagen om någon av de mobiler man får välja bland klarar kraven för TCO-märkning, men de skulle ta reda på det.