Max Andersson

Folkpartiet leker politik i krigszonen

Sedan talibanregimens fall så har Sverige fredsbevarande trupper i Afghanistan som en del av den internationella styrkan ISAF. Problemet är bara att det inte längre finns någon fred att bevara. Talibanerna är på offensiven. ISAF och NATO blir allt mer sammanblandade, och ISAF framstår allt mer som en allierad i USA:s krig.

Läget är allvarligt. Den ansedda Svenska Afghanistankommitteen har uttalat sig mycket kritiskt om situationen, och ställt upp ett antal krav som borde uppfyllas för att inte de svenska trupperna ska återkallas. Sverige har nu 250 soldater i Afghanistan, och regeringen har sedan tidigare mandat att utöka dem till 375.

Det är dags att vi ställer frågan om inte de svenska fredsbevarande styrkorna skulle kunna göra bättre nytta i fredsbevarande uppdrag någon annanstans i världen än att tjäna som back-up i USAs krig?

I det här läget väljer folkpartiet att kräva att de svenska trupperna i Afghanistan fördubblas till 500 man. Detta skulle kräva ett riksdagsbeslut, och folkpartiet kräver dessutom att vi måste göra det nu, ty annars finns det risk att opinionen inser situationens allvar. Eller som folkpartisterna så elegant uttrycker det:

Handlingsfriheten finns nu. Till våren kan både de faktiska och de politiska möjligheterna vara mer begränsade.

Med viss tvekan – eftersom det kan uppfattas som alarmistiskt – vill jag ändå passa på att uppmana till läsning av den här oerhört intressanta artikeln av en amerikansk militärjournalist i bombhögerns flaggskepp Weekly Standard.

Spring of 2007 will be a bloodbath in Afghanistan for NATO forces. Our British, Canadian, Australian, Dutch, and other allies will be slaughtered in Afghanistan if they dare step off base in the southern provinces, and nobody is screaming at the tops of their media-lungs about the impending disaster. I would not be surprised to see a Nato base overrun in Afghanistan in 2007 with all the soldiers killed or captured. And when it happens, how many will claim they had no idea it was so bad and blame the media for failing to raise the alarm? Here it is: WARNING! Troops in Afghanistan are facing slaughter in 2007!

Tacka tusan för att det politiska utrymmet snart kan vara begränsat.

(Även om de svenska trupperna just nu håller till uppe i norr där läget är betydligt lugnare. Förtydligande 23 dec.)

Folkpartisterna verkar mer intresserade av att plocka politiska poäng än att föra en seriös politik. De har dessutom mage att avsluta sin artikel med följande:

Kan svenska politiker av i dag ta på sig ett större ansvar än att sända män och kvinnor utomlands? Knappast.
Och det är ett ansvar som förpliktar.

Här kan vi verkligen tala om ett intressant resonemang för att skicka ut svenska medborgare i krig.