Max Andersson

Folkomröstning om Lissabonfördraget

Idag har irländarna röstat om Lissabonfördraget. Valdeltagandet sägs ha varit lågt, och just nu säger vallokalsundersökningen att Ja-sidan har vunnit.

I så fall står hoppet till att Tjeckiens president inte ratificerar så länge som Lissabonfördraget fortfarande prövas i domstol, och om den processen drar ut på tiden tillräckligt länge hinner det bli val i Storbritannien där de troliga vinnarna i det konservativa partiet lovar en folkomröstning.

Oavsett hur det går på Irland så har EU redan visat att de inte respekterar medlemsländernas nej genom att strunta i Frankrikes och Hollands folkomröstningar och tvinga irländarna att rösta två gånger. Att EU-ledare har hotat irländarna med negativa konsekvenser om då röstar fel, och att EU-kommissionen har blandat sig i en nationell folkomröstningskampanj, trots att reglerna säger att de inte får, understryker bara hur illa det är ställt.

EU-anhängarna brukar tala om att medlemsländerna är ”fördragens herrar”. Det stämmer inte längre. Det är inte medlemsländerna som bestämmer över EU. Det är EU som bestämmer över medlemsstaterna.

Oavsett hur det går ikväll så har EU förlorat en stor del av sin demokratiska legitimitet. Ett annat Europa är möjligt. Men det förutsätter att vi inte låter Bryssel bestämma hur framtiden ska bli.