Max Andersson

EU-konstitution i ny förpackning

Den spanske utrikesminstern Miguel Angel Moratinos har precis blivit intervjuvad i El Pais, och på frågan om ifall EU-konstitutionen räddats i det nya EU-fördraget svarade han, enligt Open Europe, att ”Jag tror att 98% av innehållet, av substansen i det konstitutionella fördraget kommer att återfinnas i det framtida fördraget. Förpackningen har bytts ut, men inte innehållet.”

Från ledande politiker på Irland har vi tidigare fått en (i mitt tycke ganska låg) bedömning om att 90% av EU-konstitionen finns kvar, och från Luxemburg har vi en annan uppskattning på 99%. Jag begriper inte hur de höga herrarna har gjort för att få fram de där beundransvärt exakta procentsiffrorna, och jag misstänker starkt att det bara är fråga uppskattningar som plockats ur luften, men detta oaktat så stämmer det att förändringarna är mycket små.

Och den här något överprecisa ärligheten från olika EU-ledare ställer till en hel del problem för de politiker i Holland och Storbritannien som försöker övertyga människor om att det nya fördraget är så enormt annorlunda att man inte behöver ha några nya folkomröstningar.

Det ljusnar.