Max Andersson

Det hade aldrig hänt i Göteborg

Europaportalen har sett ett nyhetsvärde i att rapportera om en lustig incident på en kurs för blivande statsvetare i huvudstaden på östkusten.

Saken gäller ett seminarium där studenterna skulle diskutera demokratin och EU visade sig att ingen av de 12 närvarande visste namnet på vem som är Sveriges EU-minister. Faktum är att ingen av de närvarande ens visste att Sverige har en EU-minister.

En student ansåg att det skulle vara bra om Sverige tillsatte en EU-minister. Läraren frågade då om Sverige hade en EU-minister och om någon visste namnet på personen. Men när ingen svarat efter 20 sekunder fick han själv säga att hon hette Cecilia Malmström.

—Vi som jobbar med EU-frågor har nog svårt att föreställa oss hur obekant den svenska EU-politiken egentligen är, förklarar en förvånad seminarielärare till Europaportalen.

Det är givetvis en helt korrekt analys. Men som gammal student på statsvetenskapen i Göteborg måste jag konstatera att det aldrig hade hänt där.

Om inte av andra skäl så därför att de är väldigt noggranna med att berätta för nya studenter var EU-ministern jobbade förut.