Max Andersson

De Gröna i Rwanda


I tisdags träffade miljöpartiets utrikesgrupp i riksdagen Frank Habineza som är interimordförande för Democratic Green Party of Rwanda, som har kommit till Sverige i samband med klimatkonferensen i Köpenhamn.

De rwandiska gröna är ett parti som håller på att sätta igång, men landets regim använder en kombination av byråkratiska hinder och våld för att hindra dem från att etablera sig. Frank berättade bland annat om hur de gröna nyligen försökte genomföra en grundande kongress med 1200 deltagare, men säkerhetsstyrkor ingrep och tvingade dem att stänga mötet.

Sverige ger demokratibistånd till Rwanda, och det är meningen att EU ska finansiera stora delar av det val de ska hålla nästa år. Men man kan inte ha demokrati om man inte ens tillåter oppositionspartier att verka.

Min kollega i utrikesutskottet Bodil Ceballos skriver mera om detta.

 

En tanke om “De Gröna i Rwanda

 1. Anonym

  Hej Max!
  Jag heter Richard M, kommer från Rwanda, bor i Sverige o studerar vid Örebro universitet. Jag har läste nöggrant din artikel och den har fått mig undra hur mycket egentligen du kan om situationen i Rwanda ?
  Du kan icke bara gå utifrån vad Habineza har sagt till er och beslutar att det är helt sant.(Även om en del är sant). Har han berättat om sina brister som du inte kanske ville dela med oss?

  Du behöver folk som kan belysa er om verkligheten för att kunna göra en värd utvardering om situationen. Glöm inte att du är riksdagens ledamöt och din uttalande betyder mycket för samhället.

  Jag håller med dig om att Sverige och världen borde hålla ett öga så att vad som hände i Rwanda 1994 skall aldrig hända igen.

  MVH,
  Richard M.
  kamrichard1@hotmail.com