Max Andersson

Centern tackade nej till att få utse EU-kommissionär

I svensk politik finns det bara tre partier som är seriöst intresserade av att påverka i EU-politiken. Det är vänsterpartiet, miljöpartiet och folkpartiet. Det är knappast någon slump att det bara är EU-kritikerna och EU-fanatikerna som verkligen bryr sig. Övriga riksdagspartier är i stort sett ointresserade av att påverka i EU, och det märks också på deras oengagerade EU-valrörelser. Om det inte vore för att staten finansierar valkampanjerna och att det skulle se så illa ut om de lämnade walk-over undrar man nästan om de skulle ställa upp överhuvudtaget.

Centerpartiet har dock alltid stått i en klass för sig när det gäller brist på engagemang. Men att det står så illa till att de, som Ekot rapporterar idag, tackar nej till att få utse en EU-kommissionär är förvånande.

Kommissionen är EU:s regering, och även en vanlig kommissionär har betydligt mer makt än en svensk minister. Avslöjandet att Centerpartiet som regeringens näst största parti erbjöds posten som EU-kommissionär men att Maud Olofsson tackade nej är anmärkningsvärt. Det bekräftar i så fall hur ointresserade Centern är av att påverka i EU-politiken.

Den logiska kandidaten hade varit Maud Olofsson gamla rival om partiledarposten Lena Ek. Men det kanske var just därför?

”Inom Centern är den vanligaste tolkningen att Maud Olofsson nobbade erbjudandet om en partivän som EU-kommissionär för att Olofsson inte ville ge Lena Ek jobbet.”

Om det är vad hennes partikamrater säger så talar det inte gott om Maud Olofssons ledarskap.

Uppdatering: Maud Olofssons första reaktion på detta var att hon inte ville kommentera. Efter att artikeln publicerats har dock hennes pressekreterare gått ut och dementerat Ekots uppgifter i efterhand. Föga förtroendeingivande.

Uppdatering II: Det verkar som att Ekot har fått detaljer om tillsättningen kring bakfoten, men deras källor står fast vid att Maud avstod från att försöka få en kommissionär. Det är också uppenbart att källorna kommer inifrån alliansen och centerpartiet. Per Ankersjö (c) insinuerar dock att det bara är socialdemokratisk smutskastning.

Visst.