Max Andersson

Anders Borg och EMU

Vissa borgare har redan börjat drömma om en ny EMU-folkomröstning på valdagen 2010. De drabbades dock av ett svårt bakslag idag när finansminister Anders Borg går ut i Ekot och erkänner att Sverige klarar sig bra utanför EMU. Enligt finansministern finns det varken några nämnvärda ekonomiska eller politiska kostnader av att inte vara med.

”– Det har inte varit någon avgörande ekonomisk nackdel för Sverige att stå utanför, det kan inte jag se, säger finansminister Anders Borg.

Det är inte heller så att ekonomin växer bara för att valutan heter euro.

– Euro är säkert bra för att man ska ha god ordning på sin valuta, men den har inte någon avgörande effekt på tillväxten, säger Anders Borg.”

”Ger utredning rätt
För fem år sedan sa professor Lars Calmfors i en utredning att det inte fanns några ekonomiska vinster med euron. Helt rätt, tycker Anders Borg numera.

– Nu kan jag fem år senare konstatera att på en punkt är det uppenbart att Calmfors-utredningen hade mer rätt än vad jag kanske trodde.”

”Anders Borg säger trots allt inte på något sätt nej till svenskt euromedlemskap. Men bristen på vinst med att vara med upprepar han gång på gång och en sak är klar. Det kan dröja bra länge innan Sverige blir ett euroland.”

Det en underlig tid vi lever i när en moderat finansminister låter mer EMU-skeptisk än centerpartiets ordförande.

Anders Borg bygger sina uttalanden på hårda ekonomiska fakta som varit uppenbara sedan flera år tillbaka. Så det är befogat att fråga sig varför han väljer just detta tillfälle att slå undan benen på EMU-anhängarna?

Om inte finansministerns frispråkighet har något samband med de unga borgerliga EU-skeptikernas debattartikel förra lördagen så är det åtminstone ett intressant sammanträffande.