Svenska Naturskyddsföreningen har gjort mycket bra. Rapporten ”När Larmen tystnar” är till exempel helt utmärkt. Men deras senaste artikel på DN-debatt håller inte måttet.
Vänsterledaren Lars Ohly sviker sitt ansvar för miljön
…Vänsterns Lars Ohly, moderatledaren Fredrik Reinfeldt och folkpartiets Lars Leijonborg undviker i det närmaste helt att ta upp miljöfrågorna i debatter, tal och debattartiklar. En ny undersökning från Svenska Naturskyddsföreningen visar att de tre partiledarna nämner miljön i mindre än en debattartikel av tio. Leijonborg, Ohly och Reinfeldt ägnar ämnet i genomsnitt två ord per artikel. Motsvarande siffra för Göran Persson är 111, medan miljöpartiets språkrör använder i genomsnitt 242 miljörelaterade ord per artikel. Ohly, Reinfeldt och Leijonborg sviker sitt ansvar för miljön.
Slutsatsen är att miljöpartiets miljöpolitik är den bästa tilltalar mig, och resten är inte heller helt fel. Men det är fullständigt meningslöst att mäta så som SNF gör här.
Slutsatsen bygger på den felaktiga förutsättningen att svenska partiledare talar om det som de tycker är viktigt. Men det är inte riktigt så svensk politik fungerar. Iställer arbetar partiledarna ofta utifrån teorin att det är det parti som ”äger” en fråga som vinner på att den diskuteras.
När uppmärksamhetens strålkastarljus riktas mot en fråga så uppfattas den som viktigare av väljarkåren, men enligt teorin så går väljarna inte till det parti som håller i strålkastaren utan till det parti som redan har starkast profil i frågan. Ett parti ska därför helst bara tala om sina egna frågor.
Enligt den här teorin ska miljöpartiet tala mycket om miljö, och det gör vi förstås gärna. Enligt teorin är det också meningslöst för andra partier än moderaterna att tala om skatter, och det är folkpartiet som tjänar på när andra partier pratar skola. Det här är också en av de få rimliga förklaringarna till varför socialdemokraterna alltid så gärna vill tala om kampen mot arbetslösheten.
Modern politik i mediaåldern handlar om fokus. Så enkelt är det, även om vi i mp tyvärr har lite svårt att dra slutsatser av detta faktum.
Så man bör inte vara förvånad över att Lars Ohly talar väldigt lite om miljö. Det är alldeles för många väljare som står och tvekar mellan v och mp för att han ska kunna unna sig lyxen att tala om miljö. Men det betyder inte att han inte bryr sig.
När man diskuterar vilka partier som har en bra miljöpolitik bör man inte bara titta på vad partiledarna säger utan på vad partierna i själva verket gör – se efter hur de agerar i riksdagen och ute i kommunerna. Och då är moderaternas miljöpolitik fullkomligt usel, medans vänsterpartiets oftast är ganska bra.