Regeringsbildningen rullar vidare och mitt partis språkrör har annonserat att de avser att rösta nej till alla regeringar som inte innehåller Miljöpartiet. Men att mitt i brinnande klimatkris återigen sätta munkavel på sig själv i en regering där högerpartier som C och L har starkt inflytande riskerar att bli dödsstöten för det Miljöparti som nu behövs mer än någonsin, skriver jag i Aftonbladet.
Det går dåligt nu. Både för Miljöpartiet och klimatet. När världens länder nu möts i Katowice för att förhandla om lösningar på klimatkrisen gör man det i en enorm uppförsbacke.
Med nuvarande politik är vi på väg mot minst 3 till 4 graders uppvärmning, ett mardrömsscenario som skulle resultera i oöverskådliga konsekvenser för vårt samhälle.
Samtidigt är det parti i Sverige som har mest radikala förslag på klimatområdet på väg att utraderas. Med 4,4 procent i valet, och nu ännu lägre i höstens opinionsmätningar, är mitt Miljöparti på väg ut ur riksdagen, mitt under brinnande klimatkris.
I detta allvarliga läge gör våra språkrör gällande att Miljöpartiet kommer att rösta nej till varje regering där vi själva inte ingår. Detta efter en mandatperiod där vi fått ge oss i flera helt avgörande frågor, exempelvis Vattenfalls brunkol, migrationen och närmanden till Nato. Under fyra år har Miljöpartiets röst som en kraftfull opinionsbildare för en progressiv och visionär politik varit försedd med munkavle.
Om vi fortsätter i en regering där vårt inflytande blir ännu svagare, vore det ett misstag som riskerar partiets framtid.
Det är inte konstigt att Miljöpartiet tappade i valet. Vi har visat att vi kan ta ansvar, men sedan andra världskriget har samtliga små partier i regeringsställning i Sverige tappat väljare. Det tär att regera och ett litet regeringsparti kan inte tala för sin egen politik. Istället behöver det ofta försvara kompromisser där partiet förlorat.
Min uppfattning är att miljöpartiets valresultat är långt värre än vad många insett. Förutom det uppenbara väljartappet visar SVT:s vallokalsundersökning att vi endast behåller 36 procent av de som röstade på oss 2014. Vad värre är röstade bara 7 procent av förstagångsväljarna på oss, den lägsta siffran sedan mätningarna startade.
Ännu lägre är stödet i åldersgruppen 22
till 30, där vi tappar från 13 till 5 procent. Vi talar här om den grupp
av väljare som kommer se vidden av klimatförändringarna under sina
livstider, väljare för vilket Miljöpartiet borde framstå som ett självklart val.
Om vi nu sätter oss i en regering vars underlag kommer driva en politik som ligger långtifrån Miljöpartiets grundvärderingar, kommer vi inför riksdagsvalet 2022 ha en hel generation väljare som aldrig upplevt ett radikalt miljöparti.
Tvärtom kan dessa unga väljares främsta minne av Miljöpartiet vara ett parti som försvarat kolförsäljning, skattesänkningar för de välbeställda, och centerpartistiska marknadshyror. Med den strategin är det bara en tidsfråga tills vi åker ur riksdagen.
Miljöpartiet behövs. Världen står inför en klimat- och miljökris. Ingen gör tillräckligt. Varken Sveriges eller EU:s utsläpp minskar. Det enda Sverige och EU gjort hittills är att bromsa takten i vilken vi försämrar läget. Någon behöver säga det. Och någon behöver ge förslag och vinna gehör för vad vi måste göra i stället. Det är Miljöpartiets uppdrag.
I Tyskland ligger de Gröna en bra bit över 20 procent i opinionsmätningarna. Det finns en potential och en hunger efter grön politik. Men då behöver man opinionsbilda för den!
Sverige måste givetvis regeras, och Miljöpartiet kan inte, likt Centerpartiet, bara säga nej till alla befintliga alternativ. Men det finns andra sätt att ta ansvar än i regeringsställning. Vi kan utgöra budgetunderlag eller förhandla om att släppa fram det minst dåliga regeringsalternativet.
Klimatet har dock inte råd med ett knäpptyst Miljöparti i ytterligare fyra år.