Dagens Nyheter skriver om att EU-kommissionen tar Sverige i örat för att vi lämnat ut handlingar om genteknik som svenska myndigheter anser faller under offentlighetsprincipen.
EU-kommissionen slår ner på svenska myndigheters sätt att lämna ut uppgifter. I värsta fall tvingas Sverige försvara offentlighetsprincipen i EU-domstolen.
Det här var en av de saker vi varnade för före folkomröstningen. Artikeln fortsätter:
Bland tunga svenska och internationella öppenhetslobbyister – däribland Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Transparency International och Svenska Helsingforskommittén – finns nu en oro för att regeringen inte tillräckligt hårt driver öppenhetsfrågorna gentemot EU och Europarådet.
Det är innebörden i ett brev med åtta undertecknare som i dagarna når statsminister Fredrik Reinfeldt, justitieminister Beatrice Ask, utrikesminister Carl Bildt och Europaminister Cecilia Malmström.
Brevskrivarna vänder sig mot vad de anser vara en för låg ambitionsnivå i Europarådets svensk-ledda arbete med en ny öppenhetskonvention, som ska sätta tröskeln för offentlighetslagstiftning för cirka 800 miljoner människor.
-Vi är också mycket oroade över att offentlighetsprincipen tycks ha försvunnit från det nya EU-dragets portalparagraf, säger advokat Ulf Öberg från Öberg & Associés, expert på EU och öppenhet och tidigare anställd i EU-domstolen.
-Det förslag som nu ligger på bordet är på flera punkter en försämring. Bland annat kan det tolkas som att öppenheten i EU:s institutioner inte ska gälla inkommande handlingar, sådant som skickats dit.
Det är bra att offenlighetslobbysiterna har vaknat upp och insett att det är problem med den nya EU-grundlagen.
Synd bara att den svenska regeringen hittils har varit mot alla förslag om att förbättra fördraget för att inte störa den så kallade ”balansen”. Det är paradoxalt nog bara vi EU-motståndare som jobbat för förbättringar. Räkna inte med att Reinfeldt tänker lyfta ett finger för öppenheten på EU-toppmötet i oktober.