Max Andersson

EU-parlamentet vill göra EU-institutionerna mer öppna

EU-parlamentet röstade i dag med bred majoritet igenom ett grönt initiativ om en öppnare och mer transparent förvaltning inom EU-institutionerna. Det ska vara lätt för medborgare som är i kontakt med EU-institutionerna att veta sina rättigheter, säger Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson .

Många medborgare är i kontakt med EU-institutionerna när de ansöker om EU-medel, lämnar in klagomål eller begär ut dokument. EU-parlamentet vill att reglerna för förvaltningen ska vara öppnare och tydligare.

− EU-förvaltningen måste vara rättvis, opartisk och relevant. Man ska ha rätt att få veta anledningen till beslut, man ska ha tillgång till dokument som berör en och rätt att få kompensation vid skada orsakad av unionens institutioner, säger Max Andersson.

Det är nu upp till EU-kommissionen att ta ställning till parlamentets resolution. Hittills har dock kommissionen varit motvillig att ta fram tydliga regler för EU-förvaltningen, vilket Max Andersson beklagar.

− Vi hoppas att vårt initiativ resulterar i ett lagförslag från kommissionen. Medborgarna måste kunna ha inflytande över och få tydlig information kring de beslut som berör dem. Det är en grundpelare för att de ska ha möjlighet att påverka beslut och kunna utöva sin demokratiska rätt, säger Max Andersson.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng